مطالعه بينالمللي پيشرفت سواد خواندن يك برنامه ابتكاري براي ارزيابي توانايي خواندن كودكان در پايهي چهارم ابتدايي است كه چهل كشور از سراسر جهان در آن شركت دارند.
لايهها و ابعاد يادگيري خواندن در اين مطالعه عبارت است از:
– تمركز و بازيابي اطلاعات خاص
– استخراج صريح اطلاعات
– تلفيق و تفسير اطلاعات و انديشهها
– بررسي و ارزيابي ويژگيهاي متن
هدف مطالعه
هدف مطالعه پرلز (PIRLS) كمك به بهبود فرآيند ياددهي ـ يادگيري در قلمرو “سواد خواندن” دانشآموزان است. اين دانشآموزان به عنوان نمايندههاي منتخب كشورها، از نظر سواد خواندن آزمون در مقايسه با دانشآموزان ساير كشورها مورد مقايسه قرار خواهند گرفت. به عبارت ديگر، هدف فراهم كردن اطلاعات لازم در بارة پيشرفت سواد خواندن دانشآموزان در سطح بينالمللي و تحت شرايط و امكانات خاص هر يك از كشورها است.
تعريف سواد خواندن و ابعاد آن
“سواد خواندن ” يكي از مهمترين تواناييهايي است كه دانشآموزان در طول يادگيريهاي خود در سالهاي اوليه دبستان كسب ميكنند، و اين توانايي در رشد عقلاني اجتماعي و عاطفي هر كودك نقش مؤثر دارد. و اساس يادگيري آنها را در ديگر موضوعها را فراهم ميسازد. توانايي و مهارت خواندن، كودكان را قادر ميسازد كه بتوانند در جامعه خويش به طور فعال و آگاهانه مشاركت داشته باشند. تعريف سواد خواندن براساس پرلز چنين است: “توانايي ساخت معنا و درك مطلب و استفاده و كاربرد شكلهاي متفاوت زبان نوشتاري مورد نياز جامعه و ارزشمند براي فرد” .
در اين پروژه، سواد خواندن از سه جنبه زير مورد مطالعه قرار ميگيرد:
۱ـ فرايند درك مطلب
۲ـ هدفهاي خواندن
۳ـ رفتارها و نگرشهاي خواندن